Image

Besparen op je energiekosten

06 oktober 2020

De kosten van jouw woning worden voor een fors deel bepaald door de kosten van een hypotheek of de huur die je maandelijks moet betalen. Een andere, belangrijke kostenpost betreft de kosten van energie. De nieuwbouwwoning die je gaat betrekken zal energiezuinig zijn, maar hoe zit het met je huidige woning? Het loont de moeite om hier even goed naar te kijken. Zeker op dit moment valt hier vaak op te besparen.

Lage prijzen

Als gevolg van de zachte winter, de gevolgen van het coronavirus en het mede daardoor ontstane overschot aan energie, zijn niet alleen de vaste prijzen voor gas maar ook voor andere energiebronnen op dit moment laag. De gasprijs is bijvoorbeeld sinds begin 2019 met 25% gedaald.

 

Vergelijken loont

Je kunt gemakkelijk overstappen van leverancier. Bij wisseling van energieleverancier hoeven er geen bouwkundige aanpassingen in je woning plaats te vinden. De keuze van energieleverancier is vooral een administratief proces. Zeker op dit moment loont het om de prijzen van leverancier te vergelijken. De besparingen die je kunt bereiken, kunnen op jaarbasis aanzienlijk zijn.

 

Kosten voor meerdere jaren vastzetten

Bij energiecontracten kun je ervoor kiezen om de prijs voor meerdere jaren “vast te zetten”. Zoals aangegeven zijn de kosten van energie zeer laag. Hoelang dit lage prijsniveau duurt, weet niemand zeker. Wel is het mogelijk voor meerdere jaren een afspraak te maken, zodat de kosten van je energieverbruik voor een langere tijd tegen het huidige lage prijsniveau worden berekend.

 

Bekijk je huidige energiecontract

Overstappen naar een andere energieleverancier is niet mogelijk of financieel niet aantrekkelijk wanneer je in het verleden met jouw huidige energieleverancier een overeenkomst bent aangegaan voor een periode die nu nog niet is verstreken. Wil je dit contract binnen de looptijd beëindigen dan krijg je mogelijk te maken met een boete. Overstappen is dan niet of minder aantrekkelijk.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Hypotheken, de onafhankelijke hypotheekspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Hypotheken? Bekijk de website https://www.livhypotheken.nl.