Image

Een lagere hypotheekrente door stijgende huizenprijzen?

19 juli 2022

Het klinkt misschien raar in je oren, een lagere hypotheekrente door stijgende huizenprijzen. Toch kan dit zo zijn wanneer jouw huidige huis een overwaarde heeft. Deze lagere hypotheekrente is voordelig wanneer je een nieuw huis wilt kopen.

De stijgende huisprijzen kunnen positief uitpakken wanneer je jouw huidige woning wilt verkopen. Wist je dat de stijgende huisprijzen ook positief kan uitpakken voor de hoogte van de hypotheekrente?

Al een paar jaren stijgen de huizenprijzen met meerdere procenten. In stedelijke gebieden hebben we zelfs al jaarlijkse stijgingen van meer dan tien procent gezien. Een hogere waarde is gunstig als je een huis bezit. Je wilt natuurlijk graag winst maken als je het huis verkoopt. Wanneer je huis is verkocht kan deze winst ook voordelig zijn voor de hoogte van de hypotheekrente over jouw hypotheekschuld.

 

Je hebt pas iets aan de waardestijging bij verkoop! Toch?

Ja, de overwaarde krijg je in handen zodra het huis verkocht is. Zolang je er in je huidige woning blijft heb je in principe niet veel aan de overwaarde. De hogere waarde kun je mogelijk wel aangrijpen om jouw bank te verzoeken om de hypotheekrente te verlagen. De huidige hypotheekrentes zijn al laag, maar ze kunnen nog lager. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk afgestemd op het risico dat de geldverstrekker loopt.

“Je hebt bijvoorbeeld tien jaar geleden een hypotheek afgesloten van 200.000 euro op een huis met op dat moment een waarde van 180.000 euro. Omdat je leent boven de waarde, rekent de geldverstrekker bij het verstrekken van de hypotheek met een renteopslag. Door aflossingen en de stijgende huizenprijzen is jouw huis nu mogelijk wel 60.000 euro meer waard dan de hypotheek op het huis. Dus, de geldverstrekker loopt minder risico’s. Zodra jij jouw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de geldverstrekker het huis waarschijnlijk verkopen voor een bedrag boven de hypotheekschuld. Het risico is dus kleiner geworden in tien jaar tijd.”

 

Wanneer heb je dan precies recht op een rentekorting?

Voor een hypotheek met NHG gaat dit verhaal meestal niet op. In deze hypotheken zit namelijk al een korting verwerkt vanwege het lagere risico. Voor andere hypotheken kun je informeren of je recht hebt op een korting. Een aantal banken past de hypotheekrente automatisch aan, maar in de meeste gevallen moet je zelf nog actie ondernemen. Hierdoor is het belangrijk dat je niet afwacht, maar actie onderneemt. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een lagere hypotheekrente.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Hypotheken, de onafhankelijke hypotheekspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Hypotheken? Bekijk de website www.livhypotheken.nl