Image

Sparen voor een woning - Vroeg beginnen?

19 april 2022

Met een hypotheek kun je een huis kopen niet meer volledig financieren. Sparen is de oplossing.

De meeste verkochte huizen worden gefinancierd met een hypotheek, maar een hypotheek alleen red je het niet meer mee. Je hebt toch echt spaargeld nodig.

Het kunnen afsluiten van een hypotheek is niet zo vanzelfsprekend meer. Er worden strenge eisen gesteld aan het inkomen. Dat komt doordat in het begin van de kredietcrisis (2008) bleek dat banken veel te hoge hypotheken hadden verstrekt aan particulieren. Door de sterke daling van de huizenprijzen zijn er toen lastige financiële situaties ontstaan. Huiseigenaren verloren hun baan en konden hun huizen niet verkopen omdat de huizen flink onder water stonden. Met strengere hypotheekeisen is de kans hierop kleiner geworden.

Een huis kopen is niet meer volledig te financieren met een hypotheek

Je maximale hypotheek is direct gekoppeld aan de waarde van je huis. Ongeacht de andere factoren als je inkomen en de hypotheekrente. Tegenwoordig mag je hypotheek maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van je woning zijn. Bij energiebesparende maatregelen kan dat mogelijk verhoogd worden.

Starters hebben het vooral moeilijk

Starters hebben het de laatste jaren financieel niet gemakkelijker gekregen. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis kunnen ze niet meer financieren, maar er zijn meer negatieve veranderingen doorgevoerd. De studiefinanciering is voor veel studenten omgezet naar een studielening. Dus na het afronden van de opleiding moet er ook nog een lening terugbetaald worden. Dit zorgt ook weer voor een obstakel voor het krijgen van een hypotheek. Vooral starters met ouders die flink bij kunnen dragen kunnen zonder een studieschuld de huizenmarkt betreden.

Nieuwbouw of al een bestaande bouw woning om voor te sparen?

Het voordeel aan een nieuwbouw woning is dat je bij nieuwbouw vaak alleen met notariskosten en een advies- en afsluitkosten hypotheek te maken krijgt. Hierdoor zijn de kosten koper lager voor een nieuwbouwwoning dan voor een bestaande bouw woning.

Begin op jonge leeftijd al met sparen

Voor het kopen van een huis heb je vaak al een bedrag nodig tussen 10.000 en 15.000 euro. Het exacte bedrag hangt van een groot aantal factoren af. Wij kunnen dit voor je berekenen. Dit bedrag is alleen nog maar voor het financieren van de bijkomende kosten bij het kopen. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook heb je geld nodig voor het verfraaien of het opknappen van het huis. De inrichting gaat je natuurlijk ook nog duizenden euro’s kosten. Kortom, je hebt een kapitaal nodig voor het zetten van de eerste stappen op de huizenmarkt. Een dergelijk bedrag bouw je niet op in een paar jaren tijd, dus kun je beter op jonge leeftijd beginnen met sparen.

Ouders kunnen ook belastingvrij schenken

Ouders kunnen ruim 100.000 euro schenken aan de kinderen. De schenking is belastingvrij als het bedrag wordt gebruikt voor een eigen woning. Het mag uiteraard ook een lager bedrag zijn. Met dit bedrag is een goede start op de huizenmarkt een stuk beter betaalbaar geworden. Maar helaas zijn niet alle ouders in staat om de kinderen op deze manier te helpen. Deze schenkingsvrijstelling geldt overigens niet alleen tussen ouders en kinderen. Ook anderen (bijvoorbeeld de grootouders) mogen een dergelijke schenking doen. Let wel goed op de voorwaarden.

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Hypotheken, de onafhankelijke hypotheekspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Hypotheken? Bekijk de website www.livhypotheken.nl