Image

Dé tuintrends van 2021: van organische oase tot corona schuilplaats

18 januari 2021

Ondanks dat we de oliebollen nog maar net achter de kiezen hebben, is het alweer tijd om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Hoewel de tuin in alle seizoenen leeft, begint voor velen het tuinseizoen in het voorjaar. Een mooi moment dus om te ontdekken welke tuintrends we in 2021 kunnen verwachten.

Tuintrend #1 – Organische oase

Het was binnenshuis al een trend, maar deze wordt nu doorgetrokken naar de tuin: organische vormen, warme tinten en zachte texturen. Denk qua kleur aan terracotta en beigetinten voor zowel je bestrating als je buitenaccessoires. Deze warme nuances gaan heel goed samen met lichte houtsoorten, rotan, snij- en droogbloemen en weelderige beplanting, zoals pampasgras, vlinderstruiken en kruidenplantjes.

Organische vormen komen ook terug in de borders en paden in je tuin. Strakke lijnen zijn in deze trend passé en maken plaats voor kronkelende paden en ronde borders met bankjes waar je gezellig omheen kunt zitten. Kleed het geheel aan met zachte kussens en kleedjes en waan je in een oase van rust!

 

 

Tuintrend #2 – Biodivers paradijs

Het klimaat verandert. Zomers worden heter, stormen en regenbuien heftiger en er zijn langere periodes van droogte. Door je tuin biodivers te maken, blijft je tuin gezond. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe veerkrachtiger en weerbaarder je tuin is. Zorg dus voor een goede verhouding tussen groen en bestrating of halfverharding. Denk daarbij aan een tuin met een diversiteit aan planten, bloemen, struiken en bomen. Zet daarnaast ook een insectenhotel in je tuin en je bent de perfecte gastheer/-vrouw voor allerlei bijen, vlinders, vogels en egels.

Benieuwd hoe je een perfect biodivers paradijs creëert? Lees dan deze blog voor nog meer tips en tricks. Ga voor een gezonde tuin en toekomst!

 

 

Tuintrend #3 – Denk aan duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit! En dat geldt ook voor je tuin. Omdat ze beiden een groen karakter hebben, zijn ze een perfecte match. Duurzaamheid kan je op verschillende manieren doorvoeren in je tuin. Denk daarbij o.a. aan:

  • een goed watermanagement, zoals het gebruik van infiltratiekratten of een regenton;
  • duurzame buitenkookmogelijkheden, zoals een elektrische barbecue i.p.v. een houtskool barbecue of buitenkeuken;
  • duurzame buitenverlichting, zoals de LED buitenlampen van in-lite;
  • duurzame bestrating en tuinhout, zoals gebakken klinkers en douglas hout.

 

Tuintrend #4 – Vintage finds

Het hergebruik van spullen past heel goed bij de vorige trend. Vintage buitenmeubels passen namelijk prima in een duurzame tuin. Bovendien hoeven die meubels in eerste instantie niet eens voor gebruik in de tuin bedoeld zijn. Struin Marktplaats af naar vintage pareltjes die een tweede leven krijgen in je tuin. Denk aan een versleten houten werkbank die als bloementafel of oppottafel kan dienen of een oude ladekast waar je kleine plantjes in kan zetten en je tuingereedschap in op kunt bergen.

 

 

Tuintrend #5 – Verbouw groenten en fruit

Moestuinieren is hot! Wat voor soort tuin je ook hebt, echt íedereen kan meedoen aan deze trend! Doordat er in Nederland steeds meer thuis wordt gekookt en er een groeiende bezorgdheid is over voedselschaarste, gaan alsmaar meer mensen hun eigen voedsel verbouwen. Daar hoef je geen volkstuin voor te hebben, dat kan gewoon in je eigen achtertuin. Neem bijvoorbeeld een kas, kweektafel of moestuinbak. Heb je niet zoveel ruimte? Dan is verticaal tuinieren de ideale oplossing! Verbouw bijvoorbeeld kruiden, groenten en fruit in (statement) potten, plantenzakken of een hangende plantenbak. Plantjes die grote opbrengsten leveren in een kleine ruimte zijn o.a. komkommers, tomaten, erwten en kruiden.

 

 

Tuintrend #6 – Binnenstebuiten

Volgens zowel de woontrend als de tuintrend worden interieurs steeds meer verbonden met exterieurs. Met andere woorden: binnen en buiten worden één geheel. In huis komen er meer invloeden van buiten en de tuin wordt gezien als verlenging van de woonkamer. Zorg er ten eerste voor dat de bestrating past bij de vloer van binnen of zelfs helemaal hetzelfde is. Zwaai de deuren open en het is optisch al een stuk ruimer. Daarnaast zorgt een overkapping ervoor dat je het hele jaar door ook lekker buiten kunt vertoeven. Denk aan een (duurzame) buitenkeuken en een heerlijke zithoek waar je uitgebreid kunt loungen en tafelen. Wanneer je er ook een verwarming of heater plaatst, kun je zelfs in de regen en kou prima buiten zitten.

 

 

Tuintrend #7 – De corona schuilplaats: op ‘vakantie’ in eigen tuin

Sinds het coronatijdperk wordt de tuin steeds meer als een toevluchtsoord gebruikt. Het is dé plek om je even terug te trekken en heerlijk te ontspannen. Je eigen tuinvakantie creëer je door:

  • een hoekje in de zon te maken waar je ’s ochtends kunt ontbijten;
  • een fontein te plaatsen, zodat je het geluid van water op de achtergrond hebt;
  • een overkapping of pergola bouwen, zodat je op zomerse dagen in de schaduw kan afkoelen;
  • een mooie mix van bloemen, bomen en planten te plaatsen die het liefst ook nog onderhoudsarm zijn;
  • je eigen loungeplek vorm te geven, zoals een hangmat, loungebank en misschien wel een jacuzzi.

Je hoeft alleen maar de drempel over te stappen en je waant je direct in een oase van rust. En dat in je eigen achtertuin ;)

Tip voor de thuiswerkers: Heb je vanuit je thuiswerkplek zicht op buiten? Maak je uitzicht dan extra gezellig door een vogelhuisje op te hangen of wat bloeiende bloemen neer te zetten.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar