Image

Wel of geen uitbouw, waar let je op?

15 april 2021

Een nieuwbouwhuis is als een leeg vel papier: alles indelen en uitkiezen naar je eigen smaak en passend bij jouw situatie. Heerlijk! Eén van de beslissingen die je in een vroeg stadium van het keuzetraject al neemt, is of je wel of geen uitbouw wilt. En als je dan een uitbouw wilt, kun je vaak kiezen tussen verschillende dieptes. Om je hiermee op weg te helpen, leggen we graag in dit artikel wat meer uit over een uitbouw.

Uitbouw niet standaard inbegrepen

In de woning zoals het bouwbedrijf die aanbiedt vóórdat jij je keuzes maakt, zit standaard geen uitbouw inbegrepen. Niet iedereen wil namelijk meer woonruimte of heeft hiervoor het budget. Toch kiest maar liefst 90% van de mensen die een nieuwbouwwoning kopen, wel voor een uitbouw van 1.20 meter of 2.40 meter. Niet zo gek, want direct kiezen voor een uitbouw biedt een aantal belangrijke voordelen:

 

1. Meer woonruimte

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk meer woonruimte. Als je veel van je vrije tijd lekker met een filmpje op de bank doorbrengt, dan kun je ervoor kiezen om de ruimte in je woonkamer te vergroten. Ben je meer het type dat ervan houdt om vrije tijd met familie en vrienden aan de keukentafel door te brengen, dan is een ruimere woonkeuken een goed idee. Fijn als je dan meer oppervlakte op de begane grond hebt om naar je eigen wensen in te delen. Let wel op: je perceeloppervlakte blijft natuurlijk hetzelfde. Kies je voor meer woonruimte met een uitbouw, dan gaat dit dus ten koste van de ruimte in je tuin.

 

2. Hogere woningwaarde

Je bent er nu vast nog niet mee bezig, maar een bijkomend voordeel is de woningwaarde. Die stijgt namelijk naarmate je woonoppervlakte groter wordt. Mocht je je woning weer gaan verkopen, dan levert die natuurlijk meer op dan een woning zonder uitbouw. Goed om te weten!

 

3. Financierbaar in de hypotheek

Oké, een uitbouw is wel een investering. Maar los van de hogere woningwaarde, kun je een uitbouw direct meefinancieren in je hypotheek waardoor je de kosten over een periode van een x-aantal jaar afbetaalt. Belastingtechnisch dus erg aantrekkelijk, en best te overzien toch? De kosten van een uitbouw staan opgenomen in de meer- minderwerklijst van het bouwbedrijf, waardoor je al heel vroeg weet waar je qua hypotheekbedrag rekening mee moet houden.

 

4. Mooiere afwerking dan achteraf

Sommige mensen wachten een paar jaartjes en stellen het plaatsen van een uitbouw uit tot ná de oplevering. Enerzijds pakken de kosten bij een uitbouw achteraf, meestal hoger uit dan wanneer je het al tijdens de bouw meeneemt. Anderzijds moet je er ook rekening mee houden dat er in de wanden en het plafond dan vaak een soort ‘sprongetje’ zit omdat het niet meer uit één vlak bestaat. Bij een uitbouw die later is gerealiseerd, zie je vaak precies waar de uitbouw begint. Dit ziet er natuurlijk niet zo strak uit. Kies je direct voor een uitbouw, dan lopen de wanden, de vloer en het plafond van de woonkamer naadloos over in het aangebouwde gedeelte. Want je zult het net treffen: laat je je woning ná de oplevering uitbouwen, blijkt je afwerkvloer niet meer leverbaar te zijn en zit je met twee verschillende vloeren. Gemiste kans!

 

Effect op andere woonkeuzes

Als je kiest voor een uitbouw, dan heeft dit ook nog enigszins effect op enkele andere koperskeuzes van het bouwbedrijf. Bij een uitbouw worden je vloeren, plafond en de wanden langer, dus heb je misschien ook wel extra stopcontacten nodig. Je kunt hiervoor advies vragen aan je wooncoach. Denk ook alvast na over de positie van de stopcontacten, TV-aansluiting en het lichtpunt op het plafond.

 

Uitbouw op ware grootte beleven

Vind je het lastig om tot een keuze te komen, dan kun je tijdens het gesprek met de makelaar of wooncoach in woonbelevingscentrum LIV de extra woonruimte van een uitbouw zelf beleven. Eén van de modelwoningen in LIV heeft namelijk de mogelijkheid om de achtergevel te verplaatsen naar een uitbouw van 1.20 meter en 2.40 meter. Zo ervaar je ter plekke het effect van de uitbouw op je wooncomfort. De meeste mensen hoeven er na een bezoek aan LIV niet lang meer over na te denken voor ze volmondig ‘ja’ zeggen tegen een uitbouw.

 

Plattegronden

Mocht je toch wat meer tijd nodig hebben om tot de beste beslissing te komen, dan kun je altijd nog met de plattegronden van de nieuwbouwwoning aan de slag. Van je wooncoach ontvang je kaarten op A4-formaat waar je per woonruimte verschillende woonmeubels uit kunt halen en op de plattegrond kunt leggen. Zo kun je alvast met de indelingen van je ruimtes en je interieur gaan schuiven en kun je de plattegronden van de woning zonder en met uitbouw met elkaar vergelijken. Heb je de meubelkaarten niet (meer), dan kun je natuurlijk ook met potlood de meubels intekenen.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door KlokGroep, een van de twee bouwbedrijven die partner zijn in LIV. Meer weten over KlokGroep? Bekijk de website https://www.klokgroep.nl.