Image

11 tips voor het kiezen van de juiste sierbestrating

12 oktober 2020

Ga je je nieuwe tuin from scratch inrichten? Een mooi project om mee aan de slag te gaan! We snappen echter dat het overweldigend kan zijn wanneer je nieuwe sierbestrating gaat uitzoeken. Er is namelijk zóveel aanbod!

Bovendien hebben ze bij onze partner Spaansen een enorm grote collectie sierbestrating en bestratingsmiddelen. Maar laat je niet ontmoedigen: er is voor ieder wat wils en de tuinklaar adviseurs helpen je graag bij het vinden van de perfecte sierbestrating voor jouw tuin. In dit artikel geven we je alvast 11 tips om tot de juiste sierbestrating te komen.

 

1. Maak een moodboard

De keuze in sierbestrating is reuze, dus een goede voorbereiding is eigenlijk al de helft van het werk. Ga daarom eerst inspiratie opdoen. Wat vind je mooi? En denkt jouw partner er net zo over? Kijk goed naar tuinen om je heen welke materialen je aanspreken, loop eens door een nieuwbouwwijk heen of volg onze Pinterest borden die vol met prachtige tuininspiratie staan. Hier kun je je eigen moodboard creëren en visualiseer je op een makkelijke manier je wensen.

 

2. Strak of sierlijk

Welke sfeer moet jouw tuin uitstralen? Wil je een strakke en moderne tuin of juist een sierlijke en klassieke tuin? Ieder type sierbestrating heeft zijn eigen stijlkenmerken. Zo hebben grootformaat tegels een moderne look en hebben klinkers een meer landelijke uitstraling. Ook de kleur van de bestrating heeft invloed op de stijl. Zo passen koele grijstinten goed bij een Scandinavische tuin en warme beigetinten bij een Mediterraanse tuin.

 

3. Bedenk je bestemming

Zoek je bestrating voor een terras, tuinpad of oprit? Niet elke bestrating heeft namelijk dezelfde draagkracht. Daarom maakt het wel degelijk verschil of de bestrating bestemd is voor een pad waar je alleen maar overheen loopt, een terras waar je met vrienden en familie gezellig zit of een oprit waar je je auto van ruim duizend kilo parkeert. Bestrating voor een oprit moet bijvoorbeeld al minimaal 6 cm zijn. Vergeet daarbij ook een geschikte ondergrond en opsluitbanden niet.

 

4. Verlengde van je huis

Het is geen vereiste, maar het kan heel mooi zijn wanneer je bestrating mooi past bij de buitenkant van je huis én met de vloer en interieur in je woning. Hierdoor creëer je een verlengde van je huis en dat geeft een ruimtelijk effect. De vtwonen buitentegels zijn daar een mooi voorbeeld van. Zet de buitendeuren lekker open en geniet van je extra lange ‘woonkamer’!

 

5. Hoeveelheid onderhoud

Let niet alleen op het uiterlijk van de sierbestrating, maar ook op het gemak. Want waar tuinen zijn, is ook vaak onkruid. Wil je weinig onderhoud hebben aan je tuin? Dan raden we aan om voor grotere tegels te kiezen, want hoe groter de tegel, hoe minder voegen en des te minder ruimte voor onkruid om te groeien. Daarnaast bepaalt het type materiaal ook hoeveel onderhoud je aan je tegels hebt. Betonnen tegels zijn gevoeliger voor vuilaanhechting dan keramische tegels, dus vandaar dat je beton vaker schoon moet maken van vlekken en groene aanslag met de producten van Varistone dan keramiek.

 

6. Mix and match

Je hoeft natuurlijk niet voor één soort sierbestrating te kiezen. Het is juist leuk om te combineren. Denk aan grote strakke tegels die je afwisselt met klinkers, een terras gecombineerd met een houten vlonder of paden met een rand split erlangs. Hierdoor wordt je tuin speelser en gezelliger. Let op dat je niet helemaal doorslaat, want allerlei soorten bestrating kan ook weer druk en rommelig ogen.

 

7. Trendy of tijdloos

Of je nu kiest voor tegels met een gekleurd Portugees tegeltjes patroon zoals de Mosaic lijn van Marlux of juist voor een ‘veilige’ grijze terrastegel zoals de Ceramic Emirates lijn van MBI, bij Spaansen hebben we voor ieder wat wils. Ons advies is om sierbestrating te kiezen die goed bij je past en waar je niet snel op uitgekeken raakt, want een terras vervang je niet zo maar even.

 

8. Het hele jaar door

Stel dat je je tuin in de zomer gaat aanpakken, houdt er dan ook rekening mee dat hij ook in de winter nog steeds geliefd is. In de winter regent het namelijk meer, check daarom ook of je de tegel nat ook mooi (kan donkerder worden) en praktisch (kan glad worden) vindt. Ook met het oog op vorst zit er een verschil tussen de stroefheid van verschillende soorten bestrating. Andersom kan het natuurlijk ook. Lichte tot witte bestrating kan in de zon zeer fel voor je ogen zijn. En donkere sierbestrating kan een stuk warmer aanvoelen in de zomerzon dan een lichte(re) variant.

 

9. Verhouding groen en bestrating

Door de toenemende hoeveelheid broeikasgassen kent het Nederlandse klimaat steeds vaker heftige buien, stormen en lange hete periodes. Daarom is het verstandig om je tuin klimaatbestendig te maken. Dit doe je door niet je hele tuin vol te bestraten met tegels, maar ook af te wisselen met planten en halfverharding zoals grind en split. Hierdoor zal je tuin minder snel blank staan na een hoosbui en zal het in de zomer ook koeler aanvoelen.

 

10. Denk aan duurzaamheid

Hoe lang wil je dat je sierbestrating meegaat? Betonnen bestrating gaat bijvoorbeeld zeker een aantal jaar mee en is volledig recylcebaar. Keramische tegels, zoals de GeoCeramica tegels van MBI, zijn zeer sterk en gaan een leven lang mee. Bij de GeoCeramica is de keramische toplaag duurzaam verbonden met de Stabikorn-onderlaag. Gebakken klinkers van rivierklei zijn uiterst duurzaam, omdat de natuur in staat is zelf de klei te produceren, het lokaal beschikbaar is én hebben ze een gemiddelde levensduur van 125 jaar!

 

11. Bepaal je budget

Tot slot bepaalt je budget natuurlijk of je je bestratingswensen kunt bekostigen. Houd daarbij wel in gedachten dat er aan de relatief duurzamere sierbestrating vaker een duurder prijskaartje hangt, máár dat die bestrating dan ook weer een stuk langer mee gaat. Bedenk wat jij belangrijk vindt, maak de afweging en bepaal dan welke bestrating juist is voor je tuin. Succes! Deze tips geven je een mooie houvast bij het uitkiezen van de juiste sierbestrating. Wil je de sierbestrating in het echt bewonderen of heb je vragen? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in de daktuin van LIV, of in een van de vestigingen van Spaansen, waar onze collega’s je graag helpen en adviseren.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar.