Image

Creëer de ideale kindvriendelijke tuin: een buitenplaats voor het hele gezin

25 oktober 2022

Wanneer een gezin groeit, zal dit niet enkel binnenshuis merkbaar zijn. Ook de tuin groeit hierin mee. Er zijn tal van mogelijkheden om van jullie tuin een fijne buitenplaats te maken waar je heerlijk kunt ontspannen terwijl deze tegelijkertijd ook een veilige plaats is waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Dit is iets om over na te denken voordat je naar LIV komt voor de afspraak met onze tuinadviseurs.

Voordelen van een kindvriendelijke tuin of gezinstuin

Op een warme zomerdag samen ontbijten aan de tuintafel op het terras, in de avond met het hele gezin barbecueën en met je partner tot laat in de avond relaxen onder de overkapping. De kinderen kunnen samen met hun vriendjes en buurtkinderen spelen en het buitenleven ontdekken.

 Het grootste voordeel van een gezinstuin is dat voor iedereen een plekje is waar hij of zij kan genieten. Als ouder kun je in de tuin blijven, in plaats van naar een speeltuintje in de buurt te gaan, terwijl de kinderen lekker spelen. Een zandbak voor de allerkleinsten en voor de grotere kinderen een trampoline waar ze niet op uitgesprongen raken. Op het moment dat je je tuin gaat aanleggen is het aan te raden om alvast na te denken over het kindvriendelijk maken van de tuin. Het scheelt veel tijd en werk als hier vooraf rekening mee wordt gehouden, dan wanneer de tuin later moet worden aangepast.

Waar moet je op letten bij een kindvriendelijke tuin?

Twee dingen zijn belangrijk bij het kindvriendelijk aanleggen of aanpassen van je tuin:

  • De tuin moet veilig zijn;
  • Er moet zowel een plek zijn waar de kinderen kunnen spelen én een ruimte voor jezelf.

Een veilige tuin kun je op verschillende manieren inrichten. Zo is een goede afsluiting belangrijk in de vorm van een schutting en is het prettig als je vanuit het keukenraam, schuifpui of erker zicht hebt op de kinderen. De basiselementen van een gezinstuin zijn een fijn terras en een stuk gazon waar de kinderen op kunnen spelen. Ook is de keuze bestrating en beplanting iets om goed over na te denken.

Materiaal gebruik in een kindvriendelijke tuin

Bij een gezinstuin horen materialen welke geschikt zijn voor gebruik door jong en oud. Kunstgras, composiet en val brekende rubber tegels zijn hier voorbeelden van. Het grootste voordeel van kunstgras is dat het tegen een stootje kan. Je kinderen kunnen een potje voetballen, tikkertje doen of een hut bouwen zonder dat het gras beschadigd raakt. Nog een voordeel is dat het natuurlijk niet gemaaid hoeft te worden! Daar word jij als ouder natuurlijk weer blij van! ;-)

Het uiterlijk van hout, zonder de nadelen. Dat klinkt toch perfect! Bij composiet hoef je je geen zorgen te maken over splinters en gladheid van de planken na een hevige regenbui. Daarnaast zijn de planken zeer krasbestendig en kleurvast. Creëer een mooie vlonder of gebruik de composiet planken onder je overkapping. Deze val brekende rubber tegels zijn onmisbaar in een tuin waar veel wordt gespeeld. Plaats de tegels rondom het speeltoestel of trampoline voor net dat extra beetje veiligheid. De tegels zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder zwart of met een kunstgras toplaag. Voor de bestrating in de tuin en van het terras is keramiek een hele goede optie. Een aantal voordelen van deze gebakken tegel zijn dat deze slijt-, kras- en kleurvast is. Ook zijn keramische tegels hittebestendig en eenvoudig schoon te maken. Wat deze tegel helemaal kindvriendelijk maakt, is dat deze niet glad wordt bij regenval. Wel net zo veilig!

Erfscheiding

Eén van de belangrijkste dingen om op te letten in een kindvriendelijke tuin is veiligheid. Kies voor een hoge heg, muurtje of voor een schutting om de tuin af te sluiten en zeker te weten dat de kinderen in de tuin blijven spelen.

Creëer schaduwplekken

Op een hete zomerdag wil je jezelf en je kinderen niet te veel blootstellen aan de felle (middag)zon. Met een overkapping zorg je ervoor dat er schaduw in tuin is, maar je wel heerlijk buiten kunt verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een overkapping van hout of een aluminium Aluxe-overkapping.

Tuinverlichting aanbrengen

De kinderen komen ’s avonds terug van voetbaltraining en willen hun fietsje in de schuur zetten. Je wilt in de avond samen nog onder de veranda een kop koffie drinken wanneer de kinderen in bed liggen. Hoe zonde is het om een prachtige tuin te hebben welke na zonsondergang niet meer fijn te gebruiken is? Verlichting maakt een tuin compleet.

Verschillende zones/niveauverschillen

Het aanbrengen van niveauverschil en verschillende zones zijn een mooie toevoeging aan je tuin. Je kunt niveauverschil maken door een aflopend stuk grond te bedekken met kunstgras waar je kinderen vanaf kunnen glijden of achter kunnen verstoppen. Mogelijkheden genoeg om te spelen! Wil je een plekje speciaal voor de kinderen creëren? Een speelhuisje geeft de mogelijkheid om in te spelen en om in terug te trekken. Met het gebruik van stapelblokken kun je een verhoogde plantenbak langs je schutting of juist als verdeler in de tuin. Op deze manier zorg je voor een speelse tuin, vol met leuke hoekjes.

Opbergruimte

Niet alleen je eigen tuingereedschap en –stoelen nemen veel ruimte in beslag. Met de komst van kinderen volgen ook een zandbak, skelter, fietsjes en veel (buiten)-speelgoed. Opbergruimte is in een gezinstuin dan ook essentieel. Kies voor een houten schuurtje waarin al je buitenspullen in kunnen worden opgeborgen of voor een combinatie tussen een schuurtje en een overkapping. Deze combinatie is vooral in de wat kleinere tuinen ideaal! 

Beplanting - do's and don'ts

Gelukkig zijn er ook genoeg planten die wél geschikt zijn in een kindvriendelijke tuin. Plant een combinatie van verschillende soorten planten om een speels karakter te realiseren. Naast onderstaande planten zijn ook een fruitboom of moestuin een goede aanvulling. Niet alle beplanting is geschikt om te planten in een kindvriendelijke tuin. Zo kunnen onderstaande planten beter worden vermeden omdat deze gedeeltelijk of in zijn geheel giftig zijn.

Toekomstgericht inrichten van een gezinstuin

Jullie als gezin zullen uiteindelijk uit de kindvriendelijke tuin groeien. De kinderen groeien op en de interesses veranderen. Het is dan ook verstandig om bij het aanleggen van de tuin hier al rekening mee te houden. Dit biedt wel weer kansen om opnieuw naar de indeling en inrichting van de tuin te kijken. Onderdelen als de bestrating, de verlichting en de overkapping kunnen blijven. Het speelhuisje, de trampoline en zandbak kunnen weer worden opgeborgen. Op de plek waar de trampoline of zandbak stond ingegraven, kan een extra zithoek worden gerealiseerd of deze kuil kan worden omgetoverd tot een vijvertje. Mogelijkheden genoeg!

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar