Image

De tuintrends voor 2022

01 augustus 2022

Binnenshuis houden we de trends nauwlettend in de gaten en passen we toe wat past bij onze smaak en wensen. Waarom zouden we dit buitenshuis niet doen? De tuintrends van 2022 kenmerkt zich door comfort, eenvoud en kwaliteit. Ook worden kleuren die binnen zijn gebruikt, doorgezet naar buiten zodat het samen een mooi geheel vormt. Benieuwd naar de tuintrends van 2022? Lees dan verder!

Tuintrend #1 - Het kleurgebruik

De kleur die we in de tuin veel gaan terug zien is groen. Groen zien we uiteraard al terug in planten, klimop, heggen en bloemen. Tevens komen we verschillende groentinten tegen in tuinmeubelen en accessoires. Om een fijne en warme sfeer te creëren kun je het groen combineren met grijs, beige en bruin.

Past een stoere tuin goed bij je karakter en wensen? Gebruik dan juist grijswaarden. Kies voor een zwart geschilderde muur of schutting als je een uitgesproken smaak hebt. Pak je het liever subtieler aan? Kies dan voor zwarte accessoires in combinatie met een terracotta of zandkleurige wand. De combinatie van het donkere zwart met de lichte kleur contrasteert mooi.

 

Tuintrend #2 - Bohemain tuinstijl

De bohemian tuinstijl wordt steeds populairder, ook al is deze stijl vrij uitgesproken. Je kunt de bohemian stijl herkennen aan een mix van verschillende patronen en kleuren. Wat ook niet mag ontbreken in een bohemian tuin is het gebruik van natuurlijke materialen zoals tuinmeubels van rotan of bamboe. Deze meubels vormen de basis van jouw bohemian tuin. Je kunt deze verder aankleden met tuinaccessoires als jute buitenkleden, mooi kussentjes met verschillende patronen, bloempotten in witte of aarde tinten en mooie bloemen en planten. In combinatie met de rustigere kleuren grijs, beige en bruin zorgt dit voor een mooi gebalanceerde tuin.

 

Tuintrend #3 - Doorvoeren van comfort in de tuin

We zijn meer thuis dan ooit. We spenderen meer tijd in onze tuin en deze wordt een plek waar je gemakkelijk voor een langere tijd kan vertoeven. Wat betreft de tuinmeubels zijn niet alleen het uiterlijk en de kwaliteit belangrijk. Ook het comfort van de meubels krijgt een steeds belangrijkere rol. Bij comfortabele meubels, horen natuurlijk ook comfortabele materialen in de tuin. Denk hierbij aan een terras van keramische tegels. Deze tegels zijn in allerlei verschillende designs en formaten verkrijgbaar en zijn hittebestendig, eenvoudig te reinigen en slijt-, kras- en kleurvast. Net zoals keramische tegels is ook composiet enorm comfortabel aan de voeten. Deze planken kunnen bijvoorbeeld onder een veranda worden geplaatst of als verhoogde vlonder in de tuin. Composiet is zeer krasbestendig, eenvoudig in het onderhoud en snel te leggen. Nog een voordeel is dat de planken, ook bij regenval, stroef blijven. 

 

Tuintrend #4 - Breng binnen naar buiten

In 2021 zagen we deze trend al voorbij komen: buiten = binnen. Gelukkig zet deze trend zich door in 2022. Want hoe fijn is het om buiten te betrekken bij binnen? Door drempels weg te laten of de vloer uit de woon-/eetkamer door te trekken naar buiten, zorg je voor een mooi geheel in de tuin. Plaats een veranda of houten overkapping om ook met minder mooi weer te kunnen blijven genieten van je tuin. Een tuinhaard of vuurschaal is ook een goede fijne én praktische aan je tuin. Kleed de verschillende ruimtes of hoekjes aan met een mooi (buiten)-kleed, zachte plaids en gezellige lampjes. 

 

Tuintrend #5 - Tuinacessoires en organische vormen

Binnen zien we veel hoekbanken in het interieur staan. Ook buiten is de hoekbank sinds een aantal jaar weer helemaal terug van weggeweest. Zoek je favoriete hoekje uit en combineer de hoekbank met mooie kussentjes om een gezellige en uitnodigende hoek te creëren.

In 2022 zullen we steeds meer ronde en organische vormen gaan zien. Dit zal je niet alleen terugzien in de tuinmeubelen, maar ook in de accessoires. Nog een leuke manier om een organische vorm toe te passen is een border of looppad te maken van Col-Met Randbegrenzing. Deze randbegrenzing is beschikbaar in de kleuren corten staal, verzinkt en aluminium.

 

Tuintrend #6 - Smart apparatuur

Er worden al veel slimme apparaten gebruikt in huis. Een video deurbel, slimme tv of koelkast. Deze trend wordt ook buiten steeds zichtbaarder. Denk hierbij aan smart buitenverlichting die automatisch aan- en uitgaat. Ook zien we, hoe meer mensen elektrisch gaan rijden, steeds meer laadpalen op de opritten verschijnen. Heb je zonnepanelen? Dan kun je een slimme laadpaal zelfs laten laden op deze panelen. Ideaal!

 

Tuintrend #7 - Gerecyclede / duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen gaan we in 2022, maar ook daarna, terug zien in de tuin. Mensen worden steeds bewuster van de naaste omgeving en willen graag investeren in een tuin waar ook aan de toekomst is gedacht. De tuinmeubels worden steeds vaker gemaakt van hout met een keurmerk voor duurzaam bosbeheer of van hergebruikt hout. Roestvrij aluminium is misschien niet het eerste materiaal waar je aan denk bij duurzaamheid. In de productie is dit inderdaad ook niet het geval. Maar de levensduur van het materiaal maakt roestvrij aluminium wél duurzaam! Het gaat niet kapot en behoudt lang zijn kracht. Ben je handig en heb je zin om te DIY-en? Bekijk de mogelijkheden om producten te recyclen. Je kunt hierbij denken aan het hergebruik van flessen of potten. Dit geeft je tuin ook gelijk een persoonlijke touch!

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar