Image

Een schutting aanschaffen met de buren: 6 tips

07 mei 2021

Is het tijd om over de schutting na te denken? Dan heb je met buren te maken! Met deze 6 tips weet je hoe het met de rechten zit, met welke regels je rekening moet houden en hoe je de plaatsing van een schutting met je buren tot een geslaagd project kan leiden.

1. Verdiep je in de regels voor erfafscheiding

Het is aan beide buren de taak om voor een erfafscheiding te zorgen. Denk goed na waar jullie de schutting willen plaatsen, omdat dit invloed heeft op het eigendom en het onderhoud ervan.

 

Samen verantwoordelijk

Als je de schutting precies op de erfgrens neerzet, dan ben je samen met de buren verantwoordelijk voor de schutting en kan je niet zomaar op eigen initiatief handelen. Je mag wel aan jouw zijde van de afscheiding doen wat je zelf wenst, zolang het geen schade veroorzaakt. Zo mag je bijvoorbeeld jouw kant van de schutting schilderen of bloembakken eraan ophangen.

 

Eigen beheer

Staat de schutting op het perceel van één van beiden? Dan is die buur wettelijk eigenaar van de schutting, zelfs wanneer je (mee)betaald hebt bij het plaatsen van de schutting. Dit houdt in dat die buur verantwoordelijk is voor het onderhoud van de schutting. Wil jij bijvoorbeeld jouw kant van de schutting beitsen? Dan moet je eerst toestemming vragen aan de buren, zij zijn immers eigenaar van de schutting.

 

2. Wie moet er betalen voor de schutting?

Zoals we hierboven al aangaven, hangt het af van de exacte plaatsing van de schutting wie de schutting en de plaatsing daarvan moet betalen. Wanneer de schutting op de erfgrens staat, zijn de kosten van de aanschaf, bouw en onderhoud voor beide buren. Verstandig is om samen een budget af te spreken en binnen dat budget een schutting uit te zoeken die jullie beiden mooi vinden. Staat de schutting op jouw eigen grond? Dan zijn alle kosten ook voor jezelf. Je hoeft dan niet in overleg met de buren, als je je maar aan alle regels houdt.

 

 

3. Hoe hoog mag een schutting zijn?

Je mag een schutting niet zo hoog maken als je zelf wilt. De regel is dat een schutting die naast of achter een huis staat, maximaal 2 meter hoog mag zijn. Een schutting die je voor je huis plaatst, mag maximaal 1 meter hoog zijn. Deze regels gelden niet voor bomen en heggen, die hebben namelijk geen maximale hoogte. Ze mogen echter niet te dicht bij de erfgrens staan.

 

4. Wel of geen begroeiing?

Communicatie is key om het gezellig te houden met de buren. Stem van tevoren dan ook met elkaar af of je (klim)planten wil plaatsen tegen de schutting. Als de ene buur graag een klimop wilt plaatsen en de ander niet, dan kan de ander na verloop van tijd toch last krijgen van jouw begroeiing. De wortels van de plant groeien namelijk tegen de schutting aan en tasten de andere kant van de schutting ook aan. Zorg er dus voor dat jullie het eens zijn met de (eventuele) begroeiing aan beide kanten.

 

5. Koop collectief

In een nieuwbouwwijk is de kans zeer groot dat je niet de enige bent die een nieuwe schutting gaat aanschaffen. Inventariseer bij je (toekomstige) buurtgenoten of er meerdere buren zijn die een schutting willen plaatsen en bestel de materialen dan samen. Een collectieve inkoop kan namelijk voordeliger uitpakken dan ieder voor zich. Daarnaast kan je ook de montagekosten delen met de buren.

 

6. Houd de buurt op de hoogte

Wanneer je de materialen hebt besteld en een planning hebt gemaakt voor het plaatsen van de schutting, kan het handig zijn om je andere buren daar ook op tijd van op de hoogte te brengen. Met name voor gevallen waar de materialen via hun tuinen aangeleverd moeten worden.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar.