Image

Het lenteklaar maken van je tuin

10 mei 2022

De eerste warmere dagen dienen zich aan, vogeltjes zijn aan het fluiten en de lammetjes staan rond te springen in de wei. Nadat je droom tuin er eindelijk is, is het belangrijk om deze lenteklaar te maken zodat je heerlijk kan genieten. In dit artikel geven wij vier tips om je tuin lenteklaar te maken.

1. Mos en algen verwijderen

Het lenteklaar maken van de tuin begint met het verwijderen van het mos en de algen op onder andere de tuintegels. Je zal zien dat dit al snel een frisse aanblik geeft aan de tuin. Mos en groene aanslag ontstaan vooral op natte plekken waar veel schaduw is en kunnen op elk oppervlak opkomen. Of het dus je terras, de paden in de tuin, de overkapping of het tuinmeubilair betreft, dit maakt niks uit. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat mos en algen hun weg weer terugvinden in je tuin:

  • Zorg voor zoveel mogelijk licht op je terras en tuinmeubels;
  • Verplaats regelmatig je tuinmeubels zodat je terras goed kan drogen;
  • Snoei struiken en bomen wat korter.

 

2. Het onderhouden van je tuin

Na het verwijderen van de groene aanslag, is het de beurt aan het verwijderen van onkruid, het bijknippen van de haag en het snoeien van struiken en bomen. Deze stap kan veel tijd in beslag nemen, maar de tuin knapt er enorm van op én zal je veel tijd besparen gedurende de rest van het jaar. De onkruidsoorten beginnen rond maart gestaag te groeien door het lentezonnetje en deze zullen al snel zaden en bloemen gaan vormen. Het meest effectief is om met de hand het onkruid weg te halen. Mocht dit erg zwaar zijn, kan je er ook voor kiezen om het eerst los te schoffelen. Wil je de groei van je planten en bomen bevorderen, is het de juiste keuze om te gaan snoeien. Doe dit op ongeveer 10 à 15 centimeter van de stam om je haag, struik of boom een nieuwe boost te geven én deze zal er weer een stuk mooier bijstaan.

Met anti-worteldoek kan je een stap voor blijven op het onkruid. Je houdt de groei tegen en je kan het doek leggen onder je bestrating, grind of houtsnippers. Ideaal als je het ons vraagt!

 

3. Aandacht voor het gazon

April is de ideale maand om aandacht te gaan geven aan je gazon. De ergste kou is dan (hopelijk) weer geweest en vanaf een graad of 5 à 6 begint het gras te groeien. De eerste maaibeurt kan je hierom gaan doen en vervolgens kan je, zodra er veel kale plekken zijn in je gazon, nieuw gras zaaien en sproei er vervolgens ruim voldoende water overheen. Na het maaien kun je ook de grond nog bemesten. Het is ideaal om dit te doen wanneer er een flinke regenbui aankomt. Op deze manier kunnen de mestkorrels snel de grond in trekken. Houd de weer-app dus maar in de gaten!

 

4. De tuin opfleuren

Nu komen we bij een leukere stap aan bij het lenteklaar maken van de tuin: het planten van de bloembollen. Door de bloemen nu te planten, kan je in de zomer genieten van een prachtige kleurrijke tuin. Vul je potten met verschillende bollen of creëer een plantenbak met bijvoorbeeld stapelblokken of ga creatief aan de slag met het plaatsen van een border met behulp van onze randbegrenzing. Je kan de nieuwe of bestaande plantenbakken vullen met bemeste tuinaarde om zo de zomerbollen van goede grond en voeding te voorzien. 

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar