Image

Lucht/water warmtepomp: voor een schonere wereld!

29 juli 2021

De warmtepomp is een hot topic als je met duurzame woonkeuzes bezig bent. We weten dat het beter is voor het milieu en dat ze steeds meer toegepast worden in nieuwbouwwoningen. Maar hoe werkt het precies en waarom is het zoveel beter dan aardgas in je woning? We leggen het je uit aan de hand van een aantal vragen (en antwoorden!).

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat voor verwarming en warm water in een woning zorgt, en soms kan een warmtepomp ook voor koeling zorgen. Het is een milieuvriendelijk, energiezuinig en efficiënt alternatief op de gasgestookte cv-ketel. Er zijn verschillende soorten warmtepompen ontwikkeld om toe te passen in (nieuwbouw)woningen.

De meest voorkomende types zijn:

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp

In dit artikel gaan we in op de lucht/water warmtepomp.

 

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Je kunt de werking van een lucht/water warmtepomp zien als een omgekeerde koelkast. Een koelkast verzamelt warme lucht in de koelkast en leidt die naar buiten; een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die binnen in je huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis; een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht halen als het buiten koud is.

 

Waar moet ik rekening mee houden bij een lucht/water warmtepomp?

Natuurlijk is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Om te beginnen is de totale installatie van de lucht/water warmtepomp groter dan een cv-ketel.
  • Bij een lucht/water warmtepomp komt er ook een buitendeel, dat in de tuin geplaatst dient te worden.
  • Vergelijkbaar met een airco buitendeel, werkt een lucht/water warmtepomp ook met een ventilator. Het is van belang dat de lucht vrij door het toestel kan stromen, daarom moet vóór het toestel zo’n 1,5 meter ruimte vrij blijven.

Afhankelijk van het type woning en de situatie, wordt voor iedere woning de meest optimale opstelplaats voor de warmtepompinstallatie bepaald. Dit gebeurt al vóór de start verkoop, tijdens de engineering van de installaties.

 

Wat zijn de verschillen met een cv-ketel?

Er is een aantal grote verschillen te noemen tussen een lucht/water warmtepomp en een (gasgestookte) cv-ketel:

 

1. Warm tapwater

Een cv-ketel is een doorstroomtoestel welke eindeloos warm tapwater levert. Een warmtepomp is juist een voorraadtoestel, wat inhoudt dat er een boiler aanwezig is met een voorraad warm tapwater. Is de voorraad op, dan duurt het ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat een nieuwe voorraad weer volledig is opgewarmd. Bij de selectie warmtepompen van onze partners is hier rekening mee gehouden. Bij gemiddeld gebruik zal er dus ruim voldoende warm tapwater aanwezig zijn in je woning. Overigens stelt Woningborg eisen aan de tapwatercapaciteit van een warmtepomp. De warmtepompen van onze partners voldoen uiteraard aan die eisen.

 

2. Verwarming

Goed om te weten: een goed geïsoleerd (nieuwbouw)huis, is prima te verwarmen met een watertemperatuur van 35 tot 45 graden. Dat is de temperatuur die het verwarmingswater bereikt als het opgewarmd wordt door een lucht/water warmtepomp; een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. De warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Ideale oplossing in combinatie met vloerverwarming bijvoorbeeld!

 

3. Koeling (optioneel)

Een lucht/water warmtepomp kan in tegenstelling tot een cv-ketel ook koeling opwekken. De werking is dan omgekeerd; de warmtepomp levert nu gekoeld water aan voor in de vloerverwarming. Vanwege de beperkte koelingscapaciteit, kun je een lucht/water warmtepomp niet vergelijken met een airco. Toch draagt deze gekoelde vloer in een hete zomer wel aanzienlijk bij aan het comfort!

De warmtepomp en het bijbehorende afgiftesysteem kan alleen collectief verwarmen óf koelen.

 

Waarom krijg ik een warmtepomp en geen cv-ketel in mijn woning?

De meeste cv-ketels werken met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof en als dat verbrandt, komt er CO2 vrij wat bijdraagt aan klimaatverandering. Daarom worden nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnetwerk aangesloten, en worden er alternatieven op de cv-ketel toegepast.

 

 

Wat is het grootste voordeel van een warmtepomp?

Een warmtepompinstallatie is een duurzame, klimaatvriendelijke oplossing omdat hij niet op gas werkt maar op elektriciteit. Die elektriciteit kun je zelf opwekken door middel van PV-panelen, ook wel zonnepanelen genoemd. Met je eigen PV-panelen hoef je minder of zelfs geen elektriciteit af te nemen van het landelijke netwerk en kun je dus je verbruikskosten verlagen.

 

Welke opties aan de installatie zijn er mogelijk?

De warmtepompinstallatie van jouw woning, wordt al vóór startverkoop geëngineerd en berekend zodat deze voldoet aan de gestelde eisen. Aanpassingen aan deze installatie zijn maar beperkt mogelijk, maar indien het aangeboden wordt kun je kiezen voor een app-connectie, de optie om te koelen of de optie om de capaciteit van het warm tapwater te vergroten.

 

Wie plaatst de warmtepomp bij mijn nieuwbouwwoning?

Het bouwbedrijf heeft voor het hele nieuwbouwproject afspraken gemaakt met vaste en betrouwbare partners. De warmtepomp wordt gemonteerd door de geselecteerde projectinstallateur, die gecertificeerd is voor het monteren van de warmtepompinstallaties in alle woningen.

 

Hoe moet ik een warmtepomp onderhouden?

Als je lang plezier van je warmtepomp wilt hebben, kun je die het beste ieder jaar laten inspecteren. Net als bij een cv-ketel. De inspectie toont dan aan of er onderhoud nodig is of niet; normaal gesproken is er weinig tot geen onderhoud nodig aan een warmtepomp. Zorg er wel zelf voor dat je het blad van het buitendeel in de tuin vrijhoudt, zodat deze vrij kan blijven ‘ademen’.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door KlokGroep, een van de twee bouwbedrijven die partner zijn in LIV. Meer weten over KlokGroep? Bekijk de website https://www.klokgroep.nl.