Image

PVC vloeren: Alle voor- en nadelen op een rij

23 december 2022

PVC vloeren zijn niet alleen supersterk maar ook zijn ze een van de beste vloeren op vloerverwarming én -verkoeling. Daarnaast zijn ze gemakkelijk in onderhoud en ook nog eens geluiddempend. Hierdoor zijn PVC vloeren op dit moment erg populair. In dit artikel geven vertellen we je meer over wat PVC nu precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe het zit met weekmakers.

Wat is PVC eigenlijk?

De afkorting PVC staat voor poly-vinyl-chloride. PVC is een van de meest voorkomende kunststoffen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de buizen waar je waterleiding door heen loopt, kozijnen en vloeren. PVC wordt ook gebruikt voor het afwerken van je vloer en is te vinden in vele kwaliteiten en stijlen.

 

Mogelijkheden

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, designs, patronen en afmetingen. Denk hierbij aan de gewone houtlook stroken die mooi recht of juist in een visgraatpatroon kan worden gelegd. Heb je liever geen houtlook vloer? Ook dan biedt PVC genoeg alternatieve zoals (betonlook) tegels.

Alle PVC vloeren binnen LIV zijn voorzien van een matte toplaag en voelbare structuur. Hierdoor oogt de vloer natuurlijk en lijkt het net een echte tegel of houten vloer. Hiernaast biedt de PVC vloer ook nog eens een boel voordelen, lees snel verder.

 

Voordelen

Een lange levensduur, warmte doorlatend en ideaal in onderhoud. Dit zijn een aantal voordelen van een PVC vloer/ Hieronder vind je een overzicht van al de voordelen.

Lange levensduur
Een PVC vloer is een stuk sterker dan laminaat of vinyl. De vloer is sterk en gaat daarom jarenlang mee. Door de goede slijtlaag zullen er nauwelijks grove beschadigingen ontstaan. Mocht er toch een beschadiging ontstaan kun je een strook vervangen. Dit is iets wat bij andere vloer types niet mogelijk is omdat deze uit een stuk zijn (vinyl en vloerbedekking) of doormiddel van een klikverbinding aan elkaar liggen (laminaat).

Geluiddempend
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken, omdat de vloer altijd vol verlijmd wordt. Wanneer je in een tussenwoning/appartement woont is deze vloersoort dus erg geschikt.

Warmte doorlatend
PVC vloeren hebben als unieke eigenschap dat het zich aanpast aan de temperatuur van de omgeving. Wanneer u een vloerverwarming heeft, wordt de warmte door het dunne PVC gemakkelijk doorgelaten, waardoor de vloer snel warm aanvoelt. De combinatie van PVC met vloerverwarming en of vloerkoeling is dus ideaal.

Ideaal in onderhoud
Een PVC vloer heeft een glad oppervlak waardoor de vloer goed tegen vocht kan en makkelijk te verzorgen is. Onderhouden kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen of dweilen zonder reinigingsmiddel. Het PVC wordt ook zo goed als naadloos gelegd waardoor vuil geen ruimte heeft om tussen de vloer te komen. Daarnaast is PVC ook niet vochtgevoelig en is het dus geen probleem wanneer hier een glas drinken overheen valt.  Zeer geschikt wanneer je (kleine) kinderen of huisdieren hebt.

Strakke afwerking
Waarbij we bij houten- en laminaat vloeren de welbekende plakplintjes tegen komen vind je deze niet bij PVC vloeren. Hierdoor kan PVC heel strak afgewerkt worden, Dit heeft te maken met het feit dat de vloer geen werkruimte nodig heeft en dus strak langs de wanden en deurkozijnen kan worden afgesneden.

 

Nadelen

Naast de vele voordelen van PVC vloeren is het ook belangrijk om te weten wat de nadelen van deze soort vloer zijn. Hierdoor kan je een weloverwogen keuze maken.

Niet de goedkoopste vloer

Vanwege de vele voordelen en de lange levensduur van PVC vloeren, is een PVC vloer niet de meest goedkope vloer. Daarnaast moet de basisvloer egaal zijn. Een PVC vloer is namelijk erg dun, waardoor oneffenheden doorwerken in het PVC. Er moet dus altijd voor geëgaliseerd worden en dat brengt ook weer de nodige kosten met zich mee. Hierdoor kost een PVC vloer wat meer dan bijvoorbeeld tapijt, vinyl of laminaat. De PVC vloeren zijn over het algemeen wel goedkoper dan houten vloeren en tegels.

Gevoelig voor rubber
PVC vloeren kunnen niet goed tegen rubber. Wanneer er langdurig rubber op PVC vloeren ligt, kan er een verkleuring optreden. Zorg dus altijd voor viltjes onder stoelpoten en kasten.

 

Hoe zit het met weekmakers en Ftalaten?

Allereerst de vraag wat zijn weekmakers en Ftalaten nu precies? Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen zoals pvc zacht en flexibel te maken. Ze komen geleidelijk vrij uit het materiaal waarin ze zijn verwerkt. Sommige weekmakers zijn schadelijk voor de gezondheid van volwassenen (en kinderen), waaronder een aantal ‘Ftalaten’.

Onze gehele pvc collectie bevat enkel organische weekmakers. Deze ‘goede’ weekmakers zijn geheel afbreekbaar en onschadelijk voor jouw gezondheid en het milieu. Je kunt dus met een gerust hart kiezen voor een van onze mooie pvc vloerafwerkingen via woonklaar!

 

Over woonklaar

Vind je het nog lastig om de juiste kleur te kiezen? Vraag je woonklaar adviseur om advies. Samen kunnen jullie kijken naar je wensen en een plan maken. Woonklaar is een product van Trebbe en KlokGroep, dat in geselecteerde projecten aangeboden wordt. Met Woonklaar krijg je de unieke mogelijkheid om je woning al vóór oplevering helemaal te laten afwerken. Meer weten over Woonklaar? Bekijk de pagina over Woonklaar op onze website. Wil je weten of jij ook gebruik kunt maken van Woonklaar? Vraag het na bij je wooncoach!