Image

Waarom sous-vide koken zo geweldig is!

26 augustus 2021

Sous-vide koken. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het nu precies? Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? We vertellen je er graag meer over. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en de smaaksensatie is fantastisch!

Wat is sous-vide?

Sous-vide is een Franse term en betekent ‘onder vacuüm’. Als je producten sous-vide wilt bereiden dan verpak je etenswaren vacuüm met een vacumeerlade in een speciale zak, die je vervolgens kunt verwarmen in een stoomoven.

 

Je kunt allerlei producten bereiden met deze kooktechniek. Denk hierbij niet alleen aan vis of vlees, maar ook aan groenten. Omdat je de temperatuur van de stoomoven tot op de graad nauwkeurig in kan stellen, kunnen producten niet verbranden of doorgaren. Er gaan geen smaken verloren tijdens de bereiding. Het is een ware smaakbeleving!

 

 

Stap voor stap sous-vide koken

Zoals we eerder al aan hebben gegeven, sous-vide koken is niet moeilijk! Sterker nog, met de juiste keukenapparatuur is het een fluitje van een cent. Naast een stoomoven met sous-vide functie, heb je ook een vacumeerlade nodig. Kies voor een inbouw-vacumeerlade of een los apparaat.

  1. Plaats de producten in een geschikte vacuümzak en vacumeer deze met een vacumeerlade of vacumeermachine.
  2. Stel de temperatuur van de oven in. Meestal geeft een recept aan op welke temperatuur het gerecht bereidt moet worden. Houd deze temperatuur altijd aan!
  3. Plaats de vacuümzak in de stoomoven en relax. Je hoeft er niet bij te blijven. Zodra je gerecht de juiste temperatuur heeft bereikt, geeft de stoomoven een seintje.

 

 

Alle voordelen op een rijtje

Het is niet alleen eenvoudig, ook is het een gemakkelijke en tijdbesparende kooktechniek. Het meeste werk is het garen van de producten en dat doet de stoomoven voor je. Daarnaast biedt de sous-vide kooktechniek vele andere voordelen:

  • De temperatuur is tot op de graad nauwkeurig in te stellen
  • Een intense smaakbeleving en vitamines blijven bewaard
  • Er gaan geen smaken verloren en smaakmakers komen goed tot hun recht
  • Optimale textuur
  • Producten behouden hun gewicht

 

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Keuken Design Nijmegen, de keukenspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Keuken Design Nijmegen? Bekijk de website www.kd-nijmegen.nl