Image

Spelen met kleur; een accentwand in je interieur

26 juli 2022

We durven tegenwoordig steeds meer met kleur te spelen in ons interieur. Dit spelen met kleur kan je bijvoorbeeld doen door middel van een gekleurde wand, ook wel een accentwand genoemd. De combinatie van de juiste kleur op de juiste muur heeft een grote invloed op het ruimtelijke gevoel van de kamer. Daarom is het van belang om goed te oriënteren welke kleur en plek je kiest. In dit artikel lees je een aantal tips om de juiste keuze te maken om uiteindelijk een kleurrijk huis te krijgen.

De oppervlakte van je muur

Het kiezen van een geschikte accentkleur hangt af van een aantal factoren. De eerste factor is het oppervlakte van de gekozen wand. Voor een kleine accentwand mag je best kiezen voor een opvallende of gewaagde kleur. Hoe groter het oppervlak van je accentwand, hoe lichter de kleur mag zijn. Door te spelen met kleuren kan je ervoor zorgen dat een klein oppervlak evenveel indruk zal maken als een grote accentwand in een lichte kleurtint. Omgekeerd zullen de zachte kleurtinten er ook voor zorgen dat je muur niet alle aandacht trekt.

 

Daglicht op je muur

De tweede factor die de keuze voor de juiste accentkleur beïnvloed is de hoeveelheid natuurlijk daglicht in je woning. Wanden waar weinig daglicht op schijnt zullen sowieso al donkerder ogen. Donkere ruimtes of kleine ruimtes kun je dus het best een lichter accentkleur geven. Wanneer je er niet zeker van bent of de kleur te donker of te licht is kun je altijd een klein stukje testen op de wand of een paneel in je woning. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de kleur altijd moet indrogen en pas na +- een week de definitieve kleur zichtbaar is.

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren waardoor ze je interieur groter doen lijken. Om een kleine ruimte groter te doen lijken verf je de accentwand dus het best in een lichte kleur. Donkere accentmuren zorgen er dan weer voor dat de ruimte meer geborgenheid zal uitstralen dan een ruimte met lichte kleuren.

Het hangt dus ook af van het gewenste effect dat je wilt creëren. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips waar je rekening mee kunt houden.

 

Plek van je accentmuur

Mocht je niet goed weten welke wand in de ruimte een kleur moet krijgen dan kies je het best een kleur achter je zithoek of achter je bed. Een accentwand kan nogal wat aandacht vragen zo voorkom je dat je er uren naar zit te staren.

 

Meerdere accentmuren?

 

Ga je verschillende accentmuren door je huis heen maken? Kies voor contrasterende kleuren in dezelfde kleurtoon (ton sur ton). Zo krijg je een samenhangend en fris geheel. Een goede verdeling. Hierin is 60, 30, 10 waarin 60% staat voor de lichtste kleur en 10% voor de donkerste uit de kleurtoon.

 

Over Woonklaar

Vind je het nog lastig om de juiste kleur te kiezen? Vraag je woonklaar adviseur om advies. Samen kunnen jullie kijken naar je wensen en een plan maken. Woonklaar is een product van Trebbe en KlokGroep, dat in geselecteerde projecten aangeboden wordt. Met Woonklaar krijg je de unieke mogelijkheid om je woning al vóór oplevering helemaal te laten afwerken. Meer weten over Woonklaar? Bekijk de pagina over Woonklaar op onze website. Wil je weten of jij ook gebruik kunt maken van Woonklaar? Vraag het na bij je wooncoach!