Image

How to: een tuin op het noorden inrichten

08 juli 2021

Heb je een tuin op het noorden met weinig tot geen zonlicht? Met deze tips en inspiratie maak je ook van je schaduwrijke tuin een heerlijke plek om te vertoeven.

In welke richting ligt mijn tuin?

Het komt niet vaak voor dat een tuin precíes op het noorden, oosten, zuiden of westen is gericht. Je kunt namelijk ook een combinatie van de hoofdwindrichtingen hebben, zoals het noordoosten, zuidoosten, zuidwesten of noordwesten. Wanneer je tuin op het noordoosten of noordwesten ligt, kun je het beste tips voor een tuin op het noorden volgen. Heb je een tuin die op het zuidoosten of zuidwesten ligt, bekijk dan tips voor een tuin op het zuiden.

 

Kenmerken tuin op het noorden

Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben. In de zomer heb je ook kans op zonlicht in je tuin, omdat de zon dan op zijn hoogst staat waardoor hij over het huis heen schijnt.

Op een warme zomerdag is het goed vertoeven in een tuin op het noorden. Door de verschillende schaduwplekken zal het er namelijk lekker koel zijn. Dat houdt ook in dat het op die plekken ook vochtig zal zijn, omdat de zon er (bijna) nooit schijnt.

 

Tips voor een tuin op het noorden

Wil je optimaal de positieve punten benadrukken van je tuin op het noorden? Volg dan onderstaande tips!

 

Beplanting

Als je zo veel mogelijk zon in je tuin wilt hebben, zet dan geen grote bomen neer. Deze houden namelijk het kleine beetje zon dat er nog in komt, tegen. Daarnaast kun je in een schaduwtuin ook het best geen gazon zaaien, omdat je die moeilijk mooi kunt houden met al die schaduw. Plaats als alternatief een leuk terras of veldjes met bodembedekkers.

Wat je wél kunt planten, zijn schaduwplanten. Het is dus verstandig om binnen je beplantingsplan zoveel mogelijk schaduwrijke planten mee te nemen en eventueel nog zonnige planten voor achterin de tuin. Dit past namelijk bij de hoeveelheid zon en schaduw binnen je tuin.

Planten die geschikt zijn voor een tuin op het noorden zijn:

 

- Bloeiende schaduwrijke planten, zoals de Akelei (Aquilegia vulgaris) en Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis);

 

- Schaduwrijke bladplanten, zoals de Hartlelie (Hosta sieboldiana) en Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla);

 

- Wintergroene schaduwrijke planten, zoals de Japanse zegge (Carex morrowii) en de naaldvaren (Polystichum setiferum).

 

Bestrating

In een schaduwrijke tuin heb je sneller last van groene aanslag op je sierbestrating. Je kunt hiermee rekening houden wanneer je nieuwe bestrating gaat uitzoeken. De ene soort stenen en tegels heeft een ruwer of poreuzer oppervlak dan de andere. Dus kies je voor bestrating die regelmatig onderhoud nodig heeft of juist onderhoudsarm, zoals keramiek.

 

Terras

Het hangt er natuurlijk van af of je een zonaanbidder bent of niet. Mocht je liever in de schaduw zitten, dan kun je ervoor kiezen om het terras te plaatsen op een natuurlijke schaduwplek. Wil je nu juist wel zoveel mogelijk genieten van de zon, plaats dan je terras achterin de tuin. Hier heb je de meeste kans om te kunnen zonnen op je terras.

 

Erfafscheiding

Net als dat het onverstandig is om hoge bomen te plaatsen in een tuin op het noorden, geldt dit ook voor het plaatsen van hoge schuttingen. Hoe lager de schutting, hoe meer kans je hebt dat de zon over je schutting heen kan schijnen.

 

Styling

Zon brengt sfeer in de tuin. Vaak ziet alles er ook een stuk mooier en gezelliger uit wanneer de zon schijnt. Dat wil echter niet zeggen dat je schaduwrijke tuin niet sfeervol kan zijn. Er zijn verschillende manieren om van een tuin op het noorden een gezellig geheel te maken. Denk bijvoorbeeld aan mooie tuinmeubelen, kleurrijke planten, sfeervolle tuinverlichting en style het af met o.a. kussens, plaids, bloempotten en tuinkleden. Kijk voor inspiratie op de Pinterest pagina van Spaansen!

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Spaansen Tuinklaar, de tuinspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over Spaansen Tuinklaar? Bekijk de website https://www.spaansen.nl/tuinklaar.