Image

Waaraan herken je een goede hypotheekadviseur

25 januari 2021

De meeste mensen hebben voor de aankoop van een woning een hypotheek nodig: een geldlening die meestal bij een bank wordt afgesloten en die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Inclusief een stukje rente. Een hypothecaire geldlening, zoals dat zo mooi heet, wordt meestal aangegaan voor een periode van dertig jaar.

Voor zo’n lange verbintenis neem je niet zomaar beslissingen. Laat je daarom adviseren door een expert. In dit artikel lees je waar je een goede hypotheekadviseur aan herkent en wat hij voor je kan doen.

 

Kennis van regelingen

Een hypotheek aanschaffen is echt maatwerk. De hypotheek moet zitten als gegoten, als een maatpak. Zorg er dus voor dat je voor de aanschaf van je hypotheek een goede adviseur in de arm neemt, die er alles aan doet om jou te helpen met een hypotheekadvies op maat.

Er veranderen voortdurend regelingen en wetgeving die van belang zijn bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. Om bij de tijd te blijven, volgt een hypotheekadviseur dus regelmatig cursussen en trainingen. En in den beginne is hij natuurlijk al in het bezit van de juiste diploma’s en certificeringen.

Enkele certificeringen waar je een goede hypotheekadviseur aan kunt herkennen:

  • Erkend Financieel Adviseur (EFA)
  • Keurmerk Financieel Planner (FFP)
  • Erkend Hypothecair Planner (EHP)

 

Begrijpelijke taal

Je kunt zelf een hypotheek proberen aan te schaffen en je helemaal verdiepen in de materie, maar veel mensen hebben hier helaas geen tijd voor of klinken de financiële termen die ze tegenkomen als hogere wiskunde. Voor een hypotheekadviseur is dat gesneden koek. Hij heeft de kwaliteit om dit in begrijpelijke taal aan je uit te leggen.

 

Vertrouwen

Het is erg belangrijk dat je een klik hebt en dat je vertrouwen hebt in de hypotheekadviseur. Je geeft hem tenslotte inkijk in je totale financiële situatie. In een kennismakingsgesprek weet je al heel snel of die klik en het vertrouwen er zijn. Daarnaast kom je via je netwerk of reviewsites ook al een heleboel te weten. Een goede hypotheekadviseur wordt namelijk aangeraden door anderen en krijgt positieve beoordelingen op reviewsites. Check ze even voordat je contact opneemt!

 

Verstelwerk aan je hypotheek

Net als dat je een woning koopt die past bij jouw toekomstige levensfase en situatie, moet ook de financiering ervan toekomstbestendig zijn. Wonen moet betaalbaar blijven voor je. Het kan natuurlijk voorkomen dat je situatie na verloop van tijd verandert, en dat je hypotheek daardoor ook minder goed aansluit bij je persoonlijke omstandigheden dan op het moment dat je hem afsloot. Ook dan is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken bij je hypotheekadviseur. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Samen met jou kan hij ‘verstelwerk’ uitvoeren zodat jij en je hypotheek weer een aantal jaren vooruit kunnen.

 

Regelingen voor starters

Ook voor starters zijn er veel mogelijkheden. De overheid doet er alles aan om starters op de woningmarkt te helpen. Ze doen bijvoorbeeld extra investeringen zodat er nieuwe woningen gebouwd worden die passen bij de levensfase van jou als starter, en hebben nog niet zo lang geleden eenmalig de overdrachtsbelasting voor starters verlaagd. Als je zover bent dat je je eerste woning, en dus je eerste hypotheek, gaat aanschaffen, is het wel fijn als je geholpen wordt door iemand die helemaal op de hoogte is van alle (fiscale) regelingen en mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan je hierin begeleiden. Omdat een hypotheekadviseur dagelijks hypotheken afsluit kan hij samen met jou kijken wat er in jouw situatie mogelijk is en het meest voordelig is. Bijvoorbeeld met wat financiële hulp van familie.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door LIV Hypotheken, de onafhankelijke hypotheekspecialist en tevens partner in LIV. Meer weten over LIV Hypotheken? Bekijk de website https://www.livhypotheken.nl.