Image

Zonnepanelen, daar krijg je energie van

03 juni 2021

De zon! Zonlicht heeft een positief effect op het leven. Niet alleen wij als mens krijgen daar energie van, de zon is ook nog eens goed voor de opbrengst van je zonnepanelen! Zonnepanelen zijn een duurzame manier om jouw nieuwbouwwoning van elektriciteit te voorzien.

Zonnepanelen, hoe werkt het

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, werken als volgt: Op het dak van je woning liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet naar elektriciteit; stroom dus! Deze stroom noemen we gelijkstroom. Een omvormer zet gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Die stroom kun je direct gebruiken in huis. De omvormer is daarom een belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. Hoeveel licht jouw zonnepanelen opvangen, en daarmee hoeveel stroom je opwekt, is afhankelijk van de oriëntatie, de hellingshoek en of je woning een plat of juist schuin dak heeft. Dit is dus maatwerk.

 

De omvormer: wat is het en wat kun je ermee?

Naast het omvormen van stroom heeft je omvormer, ook wel inverter genoemd, andere belangrijke functies. De omvormer bewaakt en controleert de zonnepanelen, optimaliseert de prestaties en verzamelt gegevens over het functioneren. De omvormer is afgestemd op het totale vermogen van je zonnepanelen. Wil je later, na de oplevering van je woning, het aantal zonnepanelen uitbreiden, dan kan dit vaak niet zonder een nieuwe omvormer aan te schaffen. Sta daar van tevoren dus goed bij stil. Bij veel projecten kun je ervoor kiezen om het aantal zonnepanelen uit te breiden. Je wooncoach kan je hier meer over vertellen.

 

Iedere dag besparen

Zonnepanelen wekken het hele jaar energie op. Het klopt dat zonnepanelen het meest opbrengen in periode van mei tot augustus, maar dat betekent niet dat de panelen in de winter niet rendabel zijn. In de periode van oktober tot maart brengen zonnepanelen nog steeds zo’n 30 procent van de jaarlijkse energie op. De overige 70 procent wordt tussen april en september opgewekt. Houd er rekening mee dat je energieverbruik in de winter hoger is en de opwekking van elektra door zonnepanelen juist lager. Uiteraard is dit afhankelijk van je eigen verbruik, zoals hoe vaak je doucht, hoe hoog je de verwarming hebt staan en hoe vaak en hoe lang je elektrische apparaten zoals televisie, airco, wasmachine en droger gebruikt.

 

Meten is weten

De omvormer is gekoppeld aan een slimme meter, zo kun je precies zien wat je aan elektriciteit in huis verbruikt. Het kan kloppen dat er op de slimme meter een ander getal staat voor de opgewekte energie dan op de omvormer. Een deel van de energie die wordt opgewekt, wordt direct in huis gebruikt door elektrische apparaten die aan staan. De omvormer geeft aan wat er wordt opgewekt en de slimme meter geeft aan wat er wordt teruggeleverd aan het net. Stroom die je op dat moment niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met je energierekening.

Vergeet niet om je aan te melden bij www.energieleveren.nl. Zo kan de energieleverancier de teruggeleverde energie verrekenen met de energie die je verbruikt. En als particulier kun je de investering in een zonnestroomsysteem voor een deel terugverdienen, doordat je de btw van de aanschaf mag terugvragen bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst staat precies wat je moet doen om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave.

 

Zo gaan je zonnepanelen én je omvormer langer mee

De meeste panelen zijn voorzien van een vuilafstotende coating en hebben een hellingshoek waardoor de regen het vuil gemakkelijk wegspoelt. Eenmaal per jaar laten reinigen met osmosewater volstaat. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Maak in ieder geval nooit de fout om met een hogedrukreiniger aan de slag te gaan. Je beschadigt hiermee de panelen. Vergeet bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt niet om ook de omvormer mee te nemen. Controleer hierbij op stof en zorg ervoor dat de omvormer zijn warmte kwijt kan.

 

Met zonnepanelen bespaar je dus via je eigen dak. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Zo gaan we vol energie de toekomst in.

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komen alle specialisten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt, samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven door Trebbe, een van de twee bouwbedrijven die partner zijn in LIV. Meer weten over Trebbe? Bekijk de website https://www.trebbe.nl.