Image
Image
Image
Image
Image
Image

Hoe kies je de beste vloer bij je vloerverwarming?

03 december 2020

Als het buiten kouder wordt, moet je verwarming aan de slag om de temperatuur binnenshuis comfortabel te houden. Wat is er dan lekkerder dan met je voeten op een warme vloer?

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met vloerverwarming op de begane grond en soms ook al op de eerste verdieping. Maar wat voor vloer kun je daar het beste bij kiezen en waar moet je op letten? De adviseur van Woonklaar legt het je uit.

Type dekvloer

Het type dekvloer dat in jouw woning wordt aangebracht, is een belangrijk element voor de keuze van je afwerkvloer. Er zijn verschillende vlakheidsklassen, maar ook verschillende materialen mogelijk. De informatie over de dekvloer in jouw woning, kun je terugvinden in de technische omschrijving van je nieuwe woning.

Bij appartementen wordt de dekvloer vaak zwevend aangebracht vanwege geluidsisolatie, maar dit heeft invloed op de mogelijkheden van de afwerkvloer. Een goed advies van onze Woonklaar adviseur is daarom van groot belang!

Bouwvocht

Het volgende punt is dat je met nieuwbouw te maken hebt. Vanwege het bouwvocht dat nog aanwezig is in je woning, zijn sommige afwerkingsmaterialen extra gevoelig voor scheurvorming. Daardoor lenen die zich minder goed als afwerkvloer in combinatie met vloerverwarming. Lees daarom voor je een vloer aanschaft de folder 'Gebruik en onderhoud van uw woning' van Woningborg nog eens goed door. Zo ben je beter voorbereid bij het maken van je keuze!

Vloerverwarming systemen

Ook in soorten vloerverwarming zijn er veel varianten. Een bekende is natuurlijk de elektrische vloerverwarming, die heel geschikt is voor badkamers. In andere ruimtes wordt vaak gekozen voor een natbouwsysteem, waarbij de buizen van de vloerverwarming in de dekvloer worden gelegd. Tegenwoordig worden steeds meer nieuwbouwwoningen voorzien van een duurzame warmtepompinstallatie in combinatie met een zogenaamde ‘lage temperatuur systeem’ als vloerverwarming. Het water dat door de buizen loopt heeft een lage temperatuur, maar daarom is het juist van belang om jouw afwerkvloer niet te veel te isoleren. Is jouw vloerverwarmingssysteem ook nog eens uitgevoerd met een koelmogelijkheid, dan houden we daar uiteraard ook rekening mee bij ons advies!

Warmteweerstand

Dan wat uitleg van natuurkundige aard. Ieder materiaal is anders en heeft zijn eigen kenmerken. Iedere afwerkvloer heeft dan ook een andere warmteweerstand. De warmteweerstand is de mate waarin het materiaal de warmte geleidt en wordt uitgedrukt in een R-waarde. Het zegt iets over de mate van isolatie. Hoe lager de R-waarde, hoe beter de vloer geschikt is voor vloerverwarming. De norm voor een afwerkvloer op vloerverwarming, ligt in de meeste gevallen rond de 0,1 m² k/w. Alle vloeren die een hogere R-waarde hebben dan 0,1 m² k/w, zijn niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Alle vloeren met een R-waarde lager dan deze norm, dus wel.

Materialen voor je afwerkvloer

Maar hoe weet je de R-waarde van ieder type afwerkvloer en of je het dus kunt combineren met vloerverwarming? Het loont om je ook te verdiepen in de eigenschappen van de verschillende materiaalsoorten. Hieronder vind je per vloertype een korte toelichting.

  • Tegels

Ze zijn een ideale warmtegeleider en houden de warmte ook heel goed vast. Met een tegelvloer maak je dus meteen een energiebesparende keuze. De warmteweerstand van een tegel ligt zo rond de 0,002 m2 k/w. Vloerverwarming gaat dus perfect samen met een tegelvloer! Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en uitstralingen. Zo krijgt je woning een hele stijlvolle uitstraling door een tegelvloer die er uitziet als natuursteen. Val je eigenlijk meer voor hout? Met een houtlook tegel op je vloerverwarming, profiteer je van de eigenschappen van een tegelvloer maar heb je de uitstraling van hout. Alles is mogelijk!

  • Laminaat

Laminaat lijkt qua looks erg op hout en is verkrijgbaar in diverse verschillende uitstralingen. De ontwikkeling met laminaat vloeren is dat ze steeds dunner worden. De R-waarde van laminaat is tegenwoordig 0,057 m² k/w en dat maakt het als vloer steeds meer geschikt voor een combinatie met vloerverwarming! Een goed geleidende ondervloer is wel van belang. Let daarbij op dat het totale pakket van ondervloer en laminaat niet boven de maximale warmteweerstand uitkomt.

Denk je aan laminaat op de vloerverwarming in je appartement? Als er vanwege geluidsisolatie een zwevende dekvloer toegepast wordt, is een ondervloer vaak niet mogelijk. Houd hier dus rekening mee. Lastige materie? Onze Woonklaar adviseur helpt je graag!

  • PVC en vinyl

Je hoort vast steeds vaker dat mensen om je heen kiezen voor PVC of vinyl. Beide zijn kunststof vloeren en net als tegels in verschillende stijlen verkrijgbaar. Zowel PVC- als vinylvloeren zijn zeer dun en daardoor hele goede warmtegeleiders. Daardoor zijn ze heel geschikt voor vloerverwarming en voelen ze snel comfortabel aan. Ze worden verlijmd of geplakt op de dekvloer van je nieuwbouwwoning. De R-waarde van de PVC-collectie van Woonklaar bedraagt 0,04 m² k/w; bij de vinylcollectie ligt dit tussen 0,025 en 0,014 m² k/w.

Dit type vloer vraagt wel om de juiste voorbereidingen. Zo is de dekvloer vaak niet vlak genoeg en moet er voor het aanbrengen een gedegen vochtmeting worden gedaan om te kijken of de vloerconstructie wel voldoende droog is. Kies je voor Woonklaar, dan zorgen wij er uiteraard voor dat dit allemaal voor jou geregeld wordt!

  • Tapijt

Tapijt is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. Ook al isoleert tapijt van zichzelf heel goed, het gaat prima samen met vloerverwarming. Zorg wel dat je tapijt kiest waarbij je geen ondervloer nodig hebt, omdat die extra laag onnodig warmte tegenhoudt. En daarmee wordt de warmteweerstand groter.

Bij Woonklaar bieden we drie verschillende tapijtvloeren aan:

  • Tapijtvloeren met een R-waarde van 0,093 m² k/w
  • Tapijtvloeren met een R-waarde van 0,077 m² k/w
  • Tapijtvloeren met een R-waarde van 0,12 m² k/w.

De laatste tapijtsoort kan dus alleen gelegd worden op een vloer zonder vloerverwarming. Al deze vloertypes zijn te zien in LIV en verkrijgbaar via Woonklaar. Op de vloerstalen in onze showroom staan de belangrijkste eigenschappen vermeld, en dus ook de R-waarde en de geschiktheid voor vloerverwarming. Twijfel je nog? Vraag je adviseur van Woonklaar om advies!

 

Over dit artikel

In woonbelevingscentrum LIV komt alle expertise voor je nieuwbouwwoning samen onder één groot dak. Dit artikel is geschreven voor Woonklaar, een product van Trebbe en KlokGroep dat in geselecteerde projecten aangeboden wordt. Met Woonklaar krijg je de unieke mogelijkheid om je woning al vóór oplevering helemaal te laten afwerken. Bij ontvangst van je sleutels zijn je wanden al netjes voor je afgewerkt en ook je vloeren en de raamdecoratie zijn al keurig geplaatst.